Prekladač / Translator
  • enfrplitdehurusk
    Nástroj na preklad stránky do iného jazyka pomocou aplikácie Google Translator
     Pojmy     osobné údaje

Pojem: osobné údaje

Všetky pojmy
 predošlá|12|

SPRÍSTUPŇOVANIE A OCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV V PROCESE PUBLICITY VEREJNEJ SPRÁVYMagOff 

Článok sa zaoberá zákonným rámcom definície a ochrany osobných údajov v procese zákonnej publicity verejnej správy v činnosti správnych orgánov Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Článok popisuje rozsah princípu prevažujúceho verejného záujmu ako súčasti práva na informácie v konfrontácií s ochranou osobných údajov fyzických osôb pri aplikácií ustanovení príslušných právnych noriem. Autor rozoberá vybrané problémy aplikačnej praxe v spojení s realizáciou inštitútov ochrany osobných údajov a práva na informácie a analyzuje postavenie verejne činnej osoby v procese verejnej kontroly štátnych orgánov podieľajúcich sa na výkone verejnej moci.

Čítajte viac...

PUBLICITA VEREJNEJ SPRÁVY – SLOBODA INFORMÁCIÍ V PRAXI POLICAJNÉHO ZBORU SLOVENSKEJ REPUBLIKYMagOff 

Článok sa zaoberá problematikou sprístupňovania informácií v rámci zákonnej publicity verejnej správy v štruktúrach Policajného zboru. Článok popisuje základné princípy procesu sprístupňovania informácií, charakteristiku a postavenie orgánov Policajného zboru pri aplikácií ustanovení príslušných právnych noriem. Autor rozoberá vybrané problémy aplikačnej praxe v spojení s realizáciou inštitútov v konaní o sprístupnenie informácií a poukazuje na konkrétne ustanovenia všeobecných predpisov správneho práva vo vzájomnej nadväznosti na ustanovenia špeciálnej právnej normy upravujúcej sprístupňovanie informácií.

Čítajte viac...

Zákon o ochrane osobných údajov sa bude riešiť v utorok

29.04.2013Bc. Lukáš Pitek   |  Rýchla aktualita

resized__221x150_NR_SRPoslanci Národnej rady Slovenskej republiky sa mimoriadne zídu v utorok, keď prerokujú tri právne normy, ktoré parlamentu vrátil prezident Ivan Gašparovič.

Čítajte viac...

ZÁKON č.171/1993 Z.z. o Policajnom zbore zo 6. júla 1993

Zákon č.171/1993 Z.z. o Policajnom zbore zo 6. júla 1993 sprístupnený na portáli UčPS. 

Čítajte viac...

DOPING VE SPORTĚ – HISTORIE A SOUČASNOSTMagOff 

Článok je detailným rozborom inštitútu dopingu, pričom autorka v ňom tento inštitútok skúma v historickej rovine, ako aj v režime súčasnosti. Autorka v článku vymedzuje pôvod pojmu, ako aj jeho obsahovú náplň – definíciu. V rámci prípadových štúdií – rozhodnutí príslušných orgánov autorka poukazuje na genézu vnímania tohoto pojmu a na niektoré jeho súčasné konotácie. Osobitný priestor v príspevku venuje právam a povinnostiam dotknutých subjektov, ako aj právnym následkom porušenia ich povinností. Skúma režimy právnej zodpovednosti, podrobne analyzuje inštitút tzv. objektívnej zodpovednosti. Analyzuje aj inštitút hlásenia „miesta pobytu“ (v rámci športového práva), jeho realizáciu v podmienkach Českej republiky a v závere príspevku skúma niektoré dopingové prípady.

Čítajte viac...

Konferencia IDC Cloud Computing Roadshow (16.2.2012 v Bratislave)

resized__200x150_Cloud_Computing

Podľa prieskumu IDC, vedeného medzi koncovými užívateľmi v roku 2011, takmer pätina opýtaných nejakým spôsobom využíva cloud. Ako hlavnú výhodu uviedli užívatelia zvýšenú flexibilitu.

Ak by sa sa k nim radi pripojili, resp. neviete či je cloud vhodný pre vašu organizáciu, zúčastnite sa konferencie IDC Cloud Computing Roadshow.

Čítajte viac...

Sčítanie začal preverovať Úrad na ochranu osobných údajov

20.05.2011TASR   |  Rýchla aktualita

scitanie_obyvatelov_2011Úrad na ochranu osobných údajov začal prešetrovanie okolností sčítania obyvateľov, domov a bytov pre identifikátory, ktoré sú pridelené konkrétnym ľuďom na základe mena.

Obavy verejnosti z identifikátorov vyvolali predovšetkým správy, ktoré sa rýchlo rozšírili prostredníctvom sociálnych sietí. Ich autori poukazovali na príliš osobné otázky na sčítacích formulároch, ako aj problém pridelených kódov.

Čítajte viac...

Komisia upraví smernicu o uchovávaní údajov

email2Europoslanci sa pripravujú na boj s Komisiou kvôli novele pravidiel, ktoré zaviedli povinné uchovávanie telekomunikačných údajov pre potreby vyšetrovania trestnej činnosti.

Komisia je ochotná svoj prístup prehodnotiť, poslanci požadujú výrazné obmedzenie pôsobnosti legislatívy.

Komisia vydala 18.4.2011 hodnotiacu správu o implementácii smernice o uchovávaní telekomunikačných údajov z roku 2006. 

Čítajte viac...

Návrh novely zákona č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov

29.03.2011Spracoval: JUDr. Peter Bellás   |  Archív Rýchla aktualita

byrokraciaNávrh novely zákona o ochrane osobných údajov bol dňa 25.3.2011 odoslaný na rokovanie poradných orgánov Vlády Slovenskej republiky.

Zákon č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov bol doteraz novelizovaný zákonom č. 602/2003 Z. z. (nepriama novela), zákonom č. 576/2004 Z. z. (nepriama novela), zákonom č. 90/2005 Z. z. a zákonom č. 583/2008 Z. z. (nepriama novela). Tieto skutočnosti naznačujú, že zákon bol priamo novelizovaný len raz a to novelou v roku 2005, ktorá priniesla zmeny a doplnenia viacerých ustanovení. Zostávajúce tri nepriame novely priniesli zmeny a doplnenia len troch odsekov zákona. Návrh zákona sa predkladá na základe plánu legislatívnych úloh vlády Slovenskej republiky na rok 2010.

Čítajte viac...

Predbežné stanovisko k smernici EP a Rady o využívaní údajov z osobných záznamov o cestujúcich na účely boja s terorizmom a závažnou trestnou činnosťou

byrokracia2Cieľom návrhu je harmonizácia predpisov členských štátov o povinnosti leteckých dopravcov, ktorí prevádzkujú lety medzi treťou krajinou a územím aspoň jedného členského štátu EÚ, poskytovať údaje z osobných záznamov o cestujúcich príslušným orgánom na účely prevencie, odhaľovania, vyšetrovania a stíhania teroristických trestných činov a závažnej trestnej činnosti.

V návrhu sa od leteckých dopravcov nevyžaduje, aby zhromažďovali akékoľvek dodatočné informácie o cestujúcich alebo aby uchovávali akékoľvek údaje, a nevyžaduje sa ani, aby cestujúci poskytovali iné údaje ako tie, ktoré už leteckým dopravcom poskytujú .

Čítajte viac...

Ochrana osobných údajov

Na interentovej stránke portálu právnych predpisov/aktov Európskej Únie (EUR-Lex) môžete nájsť prehľad prameňov právnej úpravy EÚ - tzv. tematický spis k oblasti/téme: "Ochrana osobných údajov".
Čítajte viac...
 predošlá|12|
  • Pre využívanie týchto funkcií musíte byť prihlásený
  • Pre využívanie týchto funkcií musíte byť prihlásený
  • Pre využívanie týchto funkcií musíte byť prihlásený
  • Pre využívanie týchto funkcií musíte byť prihlásený
  • Pre využívanie týchto funkcií musíte byť prihlásený

Online prenos

Udalosti a podujatia

  • Žiadne udalosti
MailPošlite svoj príspevok

Zaslanie odborného príspevku na zverejnenie na portáli UčPS

Podmienky zverejnenia