Prekladač / Translator
  • enfrplitdehurusk
    Nástroj na preklad stránky do iného jazyka pomocou aplikácie Google Translator
    
 predošlá|1234|

K NIEKTORÝM POLITICKÝM A POLITOLOGICKÝM ASPEKTOM ENVIRONMENTALIZMU MagOff 

Autor sa v predkladanom príspevku pokúša priblížiť niektoré elementy environmentalizmu z politického, resp. politologického hľadiska. Venuje sa najmä dvom základným školám/učeniam: antropocentrizmu a biocentrizmu. Určitý priestor venuje aj osobitným subsystémom v rámci vyššie uvedených prístupov. Okrem toho autor poukazuje na vybrané politické smery, ktoré sa do rôznej miery identifikujú s témou ochrany životného prostredia – od radikálnych až po umiernenejšie prúdy. 

Čítajte viac...

POSTAVENIE ÚRADU VEREJNEJ ŽALOBY VO FRANCÚZSKOM PRÁVNOM PORIADKUMagOff 

Autor sa vo svojom článku zaoberá postavením úradu verejnej žaloby vo francúzskom právnom systéme. Analyzuje súčasnú podobu francúzskej verejnej žaloby, jej organizáciu a pôsobnosť vo francúzskom právnom poriadku. Súčasne poukazuje na aktuálne problémy vyplývajúce z podriadenia úradu verejnej žaloby exekutíve.
Čítajte viac...

POSUNY V RÁMCI MEDZINÁRODNÉHO SPRÁVNEHO PRÁVAMagOff 

Článok detailnejšie skúma prípad Stephanides v kontexte interných rozhodovacích procesov týkajúcich sa úradného pochybenia vysokopostaveného úradníka Organizácie spojených národov v rámci projektu “oil-for-food” (Irak). Ide o jedno z dvoch rozhodnutí, ku ktorým dospel Správny tribunál OSN počas svojej takmer 50-ročnej existencie v režime plenárneho konania/rozhodovania.
Čítajte viac...

PRAVÁ VERZUS NEPRAVÁ TRESTNÁ ZODPOVEDNOSŤ PRÁVNICKÝCH OSÔBMagOff 

Autori v článku poukazujú na trestnú zodpovednosť právnických osôb, ktorá má byť efektívnym prostriedkom v boji proti narastajúcej ekonomickej kriminalite. Slovenská republika prijala model nepravej trestnej zodpovednosti právnických osôb s dvoma kvázitrestnoprávnymi sankciami - ochranným opatrením zhabania peňažnej čiastky a ochranným opatrením zhabania majetku.
Čítajte viac...

TEORETICKO-PRAKTICKÉ ROZMERY DELIKTUÁLNEHO PRÁVA ALEBO VNÍMANIE PRIESTUPKOV V NIEKTORÝCH KRAJINÁCH EURÓPYMagOff 

Predložený príspevok skúma detailnejšie rozmery deliktuálneho práva vo všeobecnosti a deliktuálneho práva v Slovenskej republike. Poskytuje základné atribúty témy v kontexte verejných, resp. verejnoprávnych a súkromných, resp. súkromnoprávnych deliktov. V tomto kontexte skúma najmä právnu úpravu tzv. torts, ktoré existujú v krajinách patriacich do angloamerickej právnej kultúry. V druhej časti príspevku poskytuje autor aspoň orientačný úvod do vybraných elementov priestupkového práva v niektorých krajinách Európskej únie. Poukazuje pritom najmä na skutočnosť, že priestupky sú v rôznych krajinách únie vnímané rôzne.
Čítajte viac...

ŠPORT: TERRA INCOGNITA ALEBO RES PUBLICA?!MagOff 

Združovanie ľudí v športovom kolektíve vedie k vytvoreniu subjektu - právnickej osoby, ktorá  tento kolektív zastupuje navonok. V Slovenskej republike  športové kolektívy najčastejšie k tomuto účelu zakladajú občianske združenia, ktoré sú predstaviteľmi neziskového sektora. Autor článku sa preto zamýšľa, aj prostredníctvom judikátu Najvyššieho súdu SR č. 3Sžf 43/2009 z 11. marca 2010, nad možnosťami zdrojov príjmov športových občianskych združení (konkrétne príjmov z podnikania a inej zárobkovej činnosti), a zároveň sa venuje aj problematike optimalizácie  daňového zaťaženia takýchto občianskych združení.         
Čítajte viac...

Krátka úvaha na tému: ČO JE NEZÁVISLÉ SÚDNICTVO?MagOff 

Krátkym príspevkom sa autor zamýšľa nad podstatou požiadavky stelesnenej samotnou bohyňou Justíciou, ktorá je s previazanými očami, váhou a mečom symbolom justície tak, ako ju (ne)poznáme.

Čítajte viac...

MYŠLIENKOVÝ ZÁMER projektu UčPS s názvom: e-PUBLIKACIE.gov.skMagOff 

Podstatou projektu je aktívna podpora budovania znalostnej spoločnosti vytvorením verejného bezplatne prístupného internetového portálu "e-Publikacie.gov.sk" (portál typu web 2.0), kde budú môcť jeho používatelia (občania SR) bezplatne zdieľať a rozvíjať:

  1. výsledky skúmania odborných tém (odborných diel), ktoré sú výsledkami projektov financovaných z verejných prostriedkov,
  2. preklady slovesných diel, právnych predpisov, zmlúv, vzorov podaní a formulárov z/do slovenského jazyka financovaných z verejných prostriedkov.

Čítajte viac...

KONKRÉTNOSŤ A VŠEOBECNOSŤ V PRÁVE: ĽUDSKÉ PRÁVA A UKÁŽKY Z LITERATÚRYMagOff 

Právo používa jazyk všeobecnosti, literatúra hovorí vo výnimkách. Všeobecnosť v práve sa odkláňa od konkrétnosti človeka a vytvára tým poriadok sui generis, ktorý má svoju vlastnú racionalitu a rétoriku, ktorými dokáže ospravedlniť aj najneľudskejšie zriadenia a činnosti.
Význam literatúry v kontexte práva spočíva v konkrétnosti jej podstaty. V literatúre sa jazyk všeobecnosti prejavuje v príkladoch (ukážkach).

Čítajte viac...

MODERNÍ ŘÍZENÍ V OBLASTI VEŘEJNÉ SPRÁVYMagOff 

Článek se zabývá jednou z oblastí veřejné správy. Popisuje rozdílné aspekty řízení lidských zdrojů z pohledu jednotlivých stylů vedení-leadership. Snaží se postihnout existující rozdíly mezi vedením a řízením. Věnuje se problematice jednotlivých stylů vedení a vyvozuje základní teoretická východiska, která mají sloužit ke zlepšení řízení ve veřejné správě.

Čítajte viac...
 predošlá|1234|
  • Pre využívanie týchto funkcií musíte byť prihlásený
  • Pre využívanie týchto funkcií musíte byť prihlásený
  • Pre využívanie týchto funkcií musíte byť prihlásený
  • Pre využívanie týchto funkcií musíte byť prihlásený
  • Pre využívanie týchto funkcií musíte byť prihlásený

Online prenos

Udalosti a podujatia

  • Žiadne udalosti